All for Joomla All for Webmasters
koros elhizas

Top tanácsok – egyenes út a sikerhez

 • Készítsen bevásárló listát! Így elkerülheti a felesleges – és egészségtelen – ételek beszerzését.
 • Soha ne menjen éhesen vásárolni!
 • Mindig legyen otthon bőséges tartalék alacsony cukor- és zsírtartalmú ételekből!
 • Tartsa magát a kijelölt étkezési időpontokhoz!
 • Foglalja el magát étkezés közben (TV, újság, …)
 • Méredzkedjen meg minden héten, ugyanabban az időpontban, ugyanolyan körülmények között!


Lehetséges komplikációk

Vegye figyelembe, hogy minden műtéti beavatkozás hordoz kockázatot, és a műtét sikerére soha nincs 100%-os garancia. Az esetleges komplikációk ismerete rendkívül fontos, amelyeket orvosával részletesen beszéljen meg! Orvosa ismeri önt és az ön esetét, így megfelelő tanácsokkal el tudja látni.

Szorulás
Alkalmanként a műtét után szorulásról panaszkodnak a betegek. Amennyiben szükséges, orvosa fel tud írni önnek megfelelő hashajtót. A szoruláson általában fizikai munkavégzéssel, valamint megfelelő mennyiségű folyadék bevitelével lehet segíteni.

Terhesség
Amíg testsúlya nem állandósult, szervezete folyamatos éhezésnek van kitéve, ebből kifolyólag ilyenkor nem ajánlott gyermekvállalást tervezni. Amennyiben mégis teherbe esne, tanácsos a gyűrűben lévő összes folyadékot kiüríteni. Amint a testsúlya stabilizálódott, a teherbeesés megengedett!

Hányás
Néha a betegek evést követő fájdalomról, vagy hányásról panaszkodnak. Ez legtöbbször annak a következménye, hogy túl gyorsan, vagy túl sokat ettek, vagy a gyűrű nyílása, mely a felső és alsó gyomorrészt elválasztja, túl sok folyadék befecskendezésével beszűkült. A hányás elkerülése érdekében egyen lassan, és rágja meg alaposan az ételt! A rendszeres hányás figyelmeztető jel, melyről orvosával konzultálnia kell – a lehetséges ok, hogy a gyűrű igazításra szorul.

Gyógyszerek szedése
Minden tablettát zúzzon szét (kivéve a kapszulákat) apró darabokra, mielőtt folyadékkal beveszi! Magas vérnyomásra, cukorbetegségre, asztmára vagy más betegségre szedett gyógyszerek adagolása az intenzív súlyvesztés időszakában módosításra szorul, amiről konzultáljon orvosával!

Vitaminok
Az intenzív súlyvesztés alatt (műtét után 6-12 hónap) ajánlott, hogy vitaminos italokkal egészítse ki vitamin szükségletét.

Rendszeres orvoshoz járás
Mint minden műtéti beavatkozás után, itt is rendszeresen látogatnia kell orvosát. A látogatások pontos gyakoriságát orvosa határozza meg, de normál esetben a műtét utáni időszakban négy hetente ajánlott kontrollra járni. A vizsgálatok gyakorisága a későbbiekben fokozatosan csökken.

Az első 18 hónap során az A.M.I. Soft Gastric Band implantátumot fokozatosan töltik fel folyadékkal a bőr alatt elhelyezett proton keresztül, és közben nyomon követik a súlyvesztést. Ezt követően, normál esetben, évente egyszeri vizsgálat elegendő.

Útmutató, melyet ajánlatos követni

Napi ötszöri étkezés
Ez segít csökkenteni az éhségből eredő fájdalom és túlevés kockázatát, valamint a nassolásra való hajlandóságot.

Csak kis adagokat egyen!
Egy étkezésnek egy fél zsemlével, vagy 3-4 desszertes kanálnyi adaggal kell megegyeznie. Evéshez használjon teás kanalat, így az az érzése lesz, hogy hosszabb ideig tart az étkezés!

Alaposan rágjon meg minden falatot (legalább 30-szor!)
Csak akkor nyelje le a falatot, ha már majdnem folyékony állagú a szájában. Ez megakadályozza hogy eltorlaszolja a nyílást (a gyomor beszűkített területét, ahol a gyomorgyűrű elhelyezkedik). A különböző ételekre történő reakciója nem csak attól függ, hogy mennyit eszik, hanem attól is, hogy milyen alaposan rágja meg azokat.


Hagyja abba az evést mihelyt teltségérzést tapasztal!
Miből tudja, hogy már eleget evett?

 • Nyomás vagy teltség érzés a gyomor középső részében, közvetlenül a mellkas alatt
 • Fájdalom a váll, vagy a mellkas környékén
 • Öklendezés
 • Szédülés

Rendkívül fontos, hogy a teltség érzés legkisebb jelénél hagyja abba az evést, hogy a gyomorgyűrű továbbra is korlátozza a bevitt étel mennyiségét. Az ismétlődő túlevések a gyomor gyűrű feletti részének kitágulását, térfogatának megnövekedését okozhatják. Ez szédüléssel, hosszantartó hányással, valamint gyomorégéssel járhat.

Napi másfél-két liter alacsony- vagy 0 kalóriatartalmú ital bevitele
Próbáljon meg minden étkezés előtt vagy után 15-30 perccel inni! Kerülje az étkezés közbeni folyadékbevitelt, mert az megkönnyíti az étel gyomorba jutását, ezáltal megnövekszik a bevitt étel mennyisége. Ez a gyomor túltelítéséhez vezethet.

Ne dőljön le étkezés után és ne étkezzen fekve!
Fekvő helyzetben a részben megemésztett étel hosszabb ideig a gyomorgyűrű fölötti gyomorszakaszban időzik. Ez a gyomor meggyűrődését okozza, mely fokozott nyomás érzetet, következésképpen hányást okozhat.


Általános táplálkozási útmutató

 • Kerülje azokat az ételeket, amelyeket gyomra nem fogad be!
 • Diétás rostokat csak finomított formában vigyen be a szervezetébe (például teljes kiőrlésű tészta)!
 • Semmilyen körülmények között ne vásároljon gyengébb minőségű ételeket!
 • Ne feledje, hogy a gyümölcslevek, limonádék és az alkohol magas kalóriatartalommal rendelkeznek!
 • Ügyeljen a bevitt ételek cukor- és zsírtartalmára! Vezessen kalória naplót!
 • Alacsony zsírtartalommal vagy zsírmentesen készítse ételeit, tehát hanyagolja a vajat, valamint az olíva- és egyéb növényi olajokat!