All for Joomla All for Webmasters
noi inkontinencia

A női inkontinencia kiváltó okai

A medence és medencefenék különböző struktúráinak elhelyezkedése, valamint az egymással való kapcsolódásuk miatt a nők különösen ki vannak téve a stressz inkontinencia kialakulásának. Ez többek között a terhességnek, szülésnek, és hormonális hatásoknak köszönhető. Mikor a medencefenék és a húgycsövet alátámasztó szövetek veszítenek rugalmasságukból, a húgycső megsüllyedhet és kitágulhat, amely önkéntelen vizeletvesztést eredményezhet minden alkalommal, mikor a hasűri nyomás megnövekszik (például köhögés vagy tüsszentés során). Ugyanakkor, egyéb problémák is okként felmerülhetnek, úgy mint a méh vagy a hüvely süllyedése, valamint bélgyengeség, amely gázok vagy széklet önkéntelen távozásával járhat.

A hólyag gyengeség leggyakoribb fajtái

Sürgősségi / késztetéses  (urge) inkentinencia

Ez gyakrabban előfordul férfiak körében. A sürgősségi inkontinencia jellemzője a betegre hirtelen rátörő vizelési inger, amelyet rendkívül nehéz elnyomni annak ellenére, hogy a hólyag telítetlen. A beteg kis vizeletmennyiséget veszít amennyiben nem sikerül időben elérnie a mellékhelyiséget. Ez különösen kellemetlen lehet, mivel az inger 'provokálás' nélkül is gyakran jelentkezik mind nappal, mind éjszaka.

Stressz inkontinencia

Ez a nők körében az inkontinencia leggyakrabban előforduló formája. A stressz inkontinenciára jellemző, hogy a beteg akaratán kívül vizeletet veszít fizikai tevékenységek végzése során, mint például köhögés, tüsszentés, vagy nevetés; sportolás, séta, emelés, és egyéb tevékenységek következtében, akár lépcsőzés közben is előfordulhat. A szivárgást nem vizelési inger idézi elő.

Kevert inkontinencia, avagy a sürgősségi és stressz inkontinencia együttes előfordulása

Minden második inkontinenciától szenvedő férfit, és minden harmadik inkontinenciától szenvedő nőt érint az inkontinenciának ezen formája, amely a korábban említett fajták tüneteinek a kombinációja.

Típus szerinti lebontás

inkontinencia diagram

Kérdések, melyeket orvosa feltehet önnek

  • Mióta tapasztal akaratlan vizelet vesztést, és milyen gyakran fordul elő?
  • Ez bizonyos helyzetekhez köthető, például fizikai aktivitáshoz?
  • Mennyi vizeletet veszít, és milyen fajta betétet használ?
  • A vizeletvesztés éjszaka is előfordul?
  • Előfordul hirtelen vizelési inger úgy, hogy már nem éri el a mellékhelyiséget?
  • Meg tudja állítani akaratlagosan a vizelet sugarat? Ilyenkor a hólyagját telesen üresnek érzi?
  • Vizelés során érez fájdalmat?
  • Ha szed erre gyógyszert, mit szed?
  • Volt valaha hasi műtétje? Ha igen, milyen?