All for Joomla All for Webmasters

Sok esetben a széklet inkontinencia csupán tünet, nem pedig a betegség maga, épp ezért rendkívül fontos, hogy előbb fény derüljön a probléma gyökerére. A megfelelő kezelési eljárás tehát magán a betegségen múlik.

Konzervatív terápiák:

  • Gyógyszeres kezelés
  • Viselkedés tréning
  • Medencefenék gyakorlatok
  • Biofeedback kezelés
  • Elektrostimuláció

Amennyiben a konzervatív kezelési módok hatástalannak bizonyulnak, vagy súlyos inkontinenciával állunk szembe, műtéti beavatkozás kerülhet szóba.

 

Hogyan működik a szerkezet?

A rendszer 5 fő egységből áll:

1: Puha, feltölthető szilikon gyűrű (Anal Band), melyet az anális csatorna köré ültetnek be; mérete beállítható.
2: Egy aktivátornak nevezett egység
3: Egy szelep, mely a gyűrű nyitására és zárására szolgál
(az aktivátort és a szelepet a bőr alá, általában a szeméremcsont vagy a szegycsont közelébe, vagy a hasfalba ültetik be)
4: Port, a rendszerben áramló folyadék mennyiségének változtatásához, így a szükséges nyomás beállításához – a záróizom funkció megtartásához.
5: Bőr alatt elhelyezett röntgen árnyékot adó katéter rendszer, mely összeköti a szerkezet minden elemét – a gyűrűt, a portot, az aktivátor és a szelepet

szekletinkontinencia piramis

A széklettartás szabályozása

A protézis, amely a záróizom természetes működését utánozza, segíti a betegeket, hogy újra képesek legyenek a széklettartásra.

Az A.M.I. Anal Band System beültetése ugyanakkor csak egy eleme a széklet inkontinencia karbantartásának. A helyes étkezési szokások, a fizikai aktivitás, valamint az egyes betegek pozitív hozzáállása nagymértékben támogatják a szerkezet sikeres működését. A legtöbb beteg számára a testmozgás megfelelő folyadékbevitellel kimondottan hatékony a bélmozgás rendben tartására. Azon betegek számára, akik baleset következtében váltak inkontinenssé, speciális gyógytorna végzése nem csupán az izommozgásra, hanem a test-tudatosság visszanyerésére is pozitív hatással van. Ez különösen fontos a szerkezet működőképességének biztosításában, mivel a műtét után a betegeknek fel kell eleveníteniük a székletürítés funkcióját, mely náluk többé már nem automatikus, hanem tudatos folyamat. Ez hatalmas türelmet igényel.